ZZP of in loondienst

Wanneer ben je ZZP-er of in loondienst?

Ben je ZZP-er, dan weet je dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om voor de Belastingdienst als zelfstandige zonder personeel te kwalificeren. Wanneer je niet aan deze vooraarden voldoet zou dat kunnen betekenen dat het bedrijf dat jou inhuurt jou in feite in loondienst heeft. Dat betekent dan weer dat dat bedrijf loonbelasting plus de nodige verzekeringspremies voor jouw inzet zou moeten afdragen. Om die extra lasten te omzeilen huren bedrijven soms liever ZZP-ers in voor een niet al te hoog tarief, zonder die extra lasten. De ZZP-er krijgt per uur betaald en houdt daar over het algemeen netto meer aan over. Onlangs is een belangrijke uitspraak geweest rondom de bezorgers van maaltijddienst Deliveroo. Waren dat ZZP-ers of een verkapt dienstverband?

Fiscale gevolgen

De Hoge Raad deed uitspraak: nee, de Deliveroo-bezorgers waren geen ZZP-ers. Zelfs nu Deliveroo al enige tijd niet meer actief is in Nederland blijft dit wel één van de bekendste voorbeelden. Wanneer ben je ZZP-er en wanneer is er sprake van een dienstverband met arbeidsvoorwaarden, oftewel loondienst? In het geval van Deliveroo werden de fietskoeriers van bezorgmaaltijden uiteindelijk toch bestempeld als werknemers. Met alle fiscale gevolgen van dien.

Voorwaarden voor ZZP-er

Aan het zelfstandigenbestaan in Nederland hangen enkele voorwaarden. Zelfstandig zegt het al, je moet zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen hoe je je werk uitvoert en wanneer. Daarnaast moet het doel zijn om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Werk je voor slechts één bedrijf gedurende langere periode heb je de schijn tegen. Verder neemt je zelfstandigheid toe als je onderneming voldoende bekend is naar de buitenwereld, bijvoorbeeld via reclame, een internetsite, social media, etc.

Idealiter werk je dus voor meerdere bedrijven per jaar en stuur je die bedrijven een factuur voor de diensten die je op eigen wijze levert. Ook doe je er verstandig aan om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en heb je genoeg achter de hand als het even tegen zit. In glorietijden gaat het je als ZZP-er misschien voor de wind, maar loopt het anders dan kun je als eenmanszaak behoorlijk kwetsbaar zijn.

Advies voor jou als ZZP-er

De overheid zal de komende tijd de fiscale voordelen voor ZZP-ers verder gaan versoberen. De eerste stappen zijn al gezet, ook als het gaat om de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Twijfel jij of je echt ZZP-er bent of ZZP-er wil blijven? Of wil je weten hoe je jouw toekomst als zelfstandig ondernemer zonder personeel goed kunt plannen op financieel gebied?

Vanuit A4 Accountancy & Advies begeleiden we ook jou als ZZP-er. Laat een berichtje achter op onze site en wij nemen contact met je op.

zzp of in loondienst laat je adviseren door A4 Accountancy en Advies

A4 Accountancy & Advies is een accountancykantoor in Bodegraven. Blijf op de hoogte door ons te volgen.