Belastingrente

Wat je als ondernemer niet hoeft te weten over belastingrente

Ondernemen is een vak apart. In welke branche je ook werkt, de uitdagingen vliegen je om de oren. Heel herkenbaar, zeggen wij dan vanuit onze sector. Daar geven wij op onze beurt dan weer advies over aan jou. Zegt het begrip belastingrente je iets? In niet al te moeilijke woorden leggen we aan je uit wat jij wel en vooral niet hoeft te weten over de belastingrente in 2023.

Wat is belastingrente?

Simpele vraag voor ons als accountants. Toch zien we dat ondernemers – startend of doorgewinterd – volop vragen hebben over het Nederlandse belastingstelsel. Logisch! Want het systeem voor belastingbetalend Nederland kan best een wirwar zijn. Gelukkig niet voor ons. Wij zijn A4 Accountancy & Advies in Bodegraven. Laten wij nou gespecialiseerd zijn in die wirwar aan regels en wetten, box 1 2 3, belasting betalen en belasting terugkrijgen. Kortom, wij geven jou belastingadvies en tips voor slimmer ondernemen.

Terug naar de uitleg van de term belastingrente. Dit moet je zien als een vergoeding die je moet betalen aan de Belastingdienst. Het gaat over bedragen die via de aangifte zijn ingediend en die nog uitstaan. Kortgezegd, jouw schuld aan de Belastingdienst en daarover wordt een rente gerekend.

Hoogte belastingrente in 2023

Wat je als ondernemer niet hoeft te weten over belastingrente is het regelwerk eromheen. Dat doet A4 Accountancy & Advies voor je. Wel leuk om te weten wellicht, de hoogte van de belastingrente. Die is namelijk blijvend ‘laag’ op 8% vastgezet. Het leek er even op dat er een stijging naar 10,5% aan zat te komen, maar dat is van de baan. Je betaalt 8% belastingrente over de vennootschapsbelasting en 4% over de inkomstenbelasting. De rente wordt berekend vanaf 1 juli 2023.

Tips van A4

» Je kunt als ondernemer je aanslag verhogen. Door het verhogen van je aanslag verlaag je namelijk het risico op het betalen van extra rente. Dit geldt ook als je je aangifte later indient.

» Je betaalt geen rente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt bij de Belastingdienst en de voorlopige aanslag wordt opgelegd zoals gevraagd.

Hoe dit precies werkt? Vraag A4 Accountancy & Advies om jouw fiscale aangiften goed en op tijd in te dienen. Laat dat maar aan ons over, kun jij lekker gaan ondernemen.

A4 Accountancy Bodegraven fiscaal advies

Blijf op de hoogte door ons te volgen. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem contact met ons op.