Het nut van een STAK

We vertellen je graag meer over het nut van een STAK binnen jouw familiebedrijf

Als je een familiebedrijf hebt is het belangrijk dat je zaken rondom eigendom en zeggenschap juridisch goed regelt. Daar is een STAK voor. STAK staat voor Stichting Administratiekantoor, een juridische entiteit die wordt gebruikt om het eigendom en de zeggenschap van aandelen in een vennootschap te scheiden. In de meeste gevallen wordt een STAK ingezet om de continuïteit en zeggenschap binnen het familiebedrijf te waarborgen, vooral bij de overdracht naar de volgende generatie.

Zo worden aandelen van het familiebedrijf ondergebracht bij de STAK met als voordeel dat je de mogelijkheid hebt om het economisch belang en de zeggenschap over het bedrijf apart te houden. Dan bedoelen we zaken als dividend en waardestijgingen die toekomen aan de uiteindelijke economische belanghebbenden. Meestal zijn dat familieleden die certificaten krijgen die hun economische belang vertegenwoordigen, terwijl ze geen directe zeggenschap geven over de besluitvorming binnen het familiebedrijf. De zeggenschap ligt bij het bestuur van de STAK.

De nieuwe generatie

Een STAK zorgt voor evenwicht en waarborgt de continuïteit van het familiebedrijf doordat de opvolging volgens een gestructureerde planning mogelijk gemaakt wordt. Geleidelijk aan kunnen de eigenaren het bedrijf overdragen aan de nieuwe generatie en tegelijkertijd controle houden via de STAK. Daarmee wordt het risico op mogelijke familieconflicten over bedrijfsaangelegenheden een stuk kleiner. Verder bescherm je jouw familiebedrijf tegen externe invloeden, want de zeggenschap blijft in handen van de STAK. Op die manier kunnen partijen van buitenaf geen invloed hebben op de onderneming, mits de STAK goedkeuring geeft.

Aandelen en eigendom

Met een STAK ben je als familiebedrijf flexibel als het om de eigendomsoverdracht gaat. Certificaten kunnen door de aandeelhouders verkocht of geschonken worden aan andere familieleden zonder dat dit directe gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Belangrijk is dat je het financieel goed regelt binnen jouw onderneming, zeker als het om familiebelangen en financiën gaat.

Advies over een STAK

A4 Accountancy & Advies geeft deskundig fiscaal en juridisch advies aan familiebedrijven die zich geen zorgen willen maken over de aandelenstructuur, actuele wet- en regelgeving en mogelijke financiële gevolgen. Meer weten over het oprichten van een STAK voor jouw familiebedrijf in de regio Bodegraven-Reeuwijk? Neem dan contact op met Ardy Jansen of Arné Rietveld voor een adviesgesprek. Naast het geven van advies begeleiden wij ondernemers bij financiële en fiscale vraagstukken.

A4 Accountancy Bodegraven fiscaal advies

Ben jij je online aan het oriënteren op dit onderwerp voor jouw bedrijf? Bij A4 Accountancy & Advies kun je terecht voor gericht advies. Wij zijn jouw accountancykantoor in Bodegraven. Je blijft op de hoogte door ons te volgen.