Wel of niet overstappen naar een BV

Jouw eenmanszaak of VOF omzetten naar een BV; welke keuze maak je en wanneer?

Steeds meer ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma kloppen bij ons aan met de vraag of een BV-constructie voor hen een slimme zet zou kunnen zijn. Immers worden de regels omtrent schijnzelfstandigheid sinds 1 januari 2025 gehandhaafd door de Belastingdienst. Daarnaast worden de voordelen voor jou als ondernemer telkens een stukje minder dan de jaren ervoor. Maar of het voor jouw onderneming verstandig is om een BV te worden verschilt per situatie. Vanuit A4 Accountancy & Advies vertellen we je in het kort waar je mee te maken krijgt.

Kijk kritisch naar je werksituatie

Waar je in feite mee begint is dat je opnieuw naar je werksituatie gaat kijken. Sinds januari dit jaar treedt de Belastingdienst namelijk strenger op tegen schijnzelfstandigheid en daar is niet iedereen zich bewust van. Werk je bijvoorbeeld langdurig grotendeels voor één opdrachtgever dan kan het zomaar zijn dat je onlangs een dienstverband aangeboden hebt gekregen. Dit gebeurt steeds vaker omdat de opdrachtgever geen risico’s meer wil lopen. Hoewel het in de praktijk nog wel eens anders wordt opgevat, is een BV geen oplossing voor schijnzelfstandigheid. Er zijn wel genoeg andere redenen te noemen om een BV te overwegen.

Wat is een BV?

BV staat overigens voor besloten vennootschap en is een rechtspersoon met een beperkte aansprakelijkheid. Kenmerkende verschillen ten opzichte van een eenmanszaak zijn onder andere dat je vanuit je BV salaris betaald krijgt en dat een BV overeenkomsten kan aangaan met leveranciers en opdrachtgevers. Er kan een deel van de verschuldigde belasting uitgesteld worden en in beginsel ben je niet privé aansprakelijk voor de eventuele schulden van de BV.

Heel complex hoeft een BV-constructie niet te worden, maar ook dat verschilt per onderneming. Zo maak je bijvoorbeeld een keuze hoeveel BV’s je gaat oprichten; één of meerdere. De veelvoorkomende uitdrukking “één BV is geen BV” gaat vaak op, maar niet altijd. In sommige gevallen kun je beter twee BV’s hebben om alle voordelen optimaal te benutten. Of zelfs drie. Er zijn dus verschillende mogelijkheden en deze zijn sterk afhankelijk van je situatie en toekomstvisie. Hierbij is vakkundig advies van een accountant in onze ogen onmisbaar.

Meer voordeel met een BV?

Of het voor jou slim is om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV hangt dus af van verschillende factoren. Een BV betekent niet automatisch meer belastingvoordeel. Er wordt vaak gesproken over een omslagpunt bij een bepaalde winst, maar als je een hoge functie bekleedt en een hoog salaris moet genieten volgens de regels van het gebruikelijk loon, kan het voordeel al snel verdampen.

Belangrijke redenen die we in de praktijk zien om een BV te starten zijn bijvoorbeeld:

  • Je hebt een bedrijfspand in gebruik of wil graag een pand kopen;
  • Je verricht werkzaamheden in een risicovolle branche;
  • Het bedrijf groeit, er wordt steeds meer personeel aangenomen en de bedrijfsrisico’s nemen daarmee toe;
  • De winsten stijgen, de belastingdruk is hoog en dat belemmert de investeringsmogelijkheden;
  • Je wilt op termijn je bedrijf verkopen.

Uiteraard zijn er nog andere redenen te noemen. We nemen graag jouw persoonlijke situatie met je door in een adviesgesprek.

Betrouwbaar advies over ondernemen vanuit een BV

Advies is maatwerk waar je blind op moet kunnen vertrouwen in welke fase je als ondernemer ook zit. Heb jij serieuze plannen om over te stappen naar een BV-structuur? Vanuit A4 Accountancy & Advies bekijken we de mogelijkheden en maken we samen met jou een keuze.

Inmiddels heeft ons accountantskantoor diverse ondernemers geholpen met het omzetten van hun eenmanszaak naar een BV. Daarin begeleiden wij het gehele traject, inclusief afstemming met de fiscus en het instrueren van de notaris. 

Neem contact op met Arné Rietveld voor een gesprek aan tafel bij A4 Accountancy & Advies in Bodegraven.