Vrije ruimte WKR benutten

Benut dit jaar nog de verhoogde vrije ruimte van de WKR

Wat geef jij je medewerkers per eindejaar? In Nederland mogen bedrijven hun personeel niet zomaar een beloning geven zonder dat daar belasting over betaald wordt. Althans, daar zit een grens aan en daar zijn een hoop regels voor opgesteld. Dat wordt de werkkostenregeling (WKR) genoemd. Vanuit A4 Accountancy & Advies geven we tips aan ondernemers om de WKR zo gunstig mogelijk te gebruiken. 

Voordeel halen uit de werkkostenregeling

Als ondernemer mag je dus onbelast vergoedingen geven waar een medewerker zakelijk of privé iets aan heeft. Denk aan het welbekende kerstpakket, maar ook aan een fitnessabonnement of een geldbonus. Dit soort vergoedingen valt in de zogenoemde vrije ruimte die je slim kunt benutten. In dit laatste kwartaal van 2023 is het aan te raden om tijdig te bedenken wat je je personeel bijvoorbeeld geeft aan het einde van het jaar. En hoeveel ruimte is er nog over?

Hoogte vrije ruimte

Op dit moment kun jij als werkgever nog voordeel halen uit de nu nog geldende hogere vrije ruimte van 3% tot een loonsom van € 400.000 en daarboven 1,18%. Onlangs is bekend geworden dat dit percentage in 2024 omlaag gaat naar 1,92% tot € 400.000 en daarboven blijft het 1,18%. Als de vrije ruimte wordt overschreden is 80% eindheffing verschuldigd.

Vragen over de werkkostenregeling

A4 Accountancy & Advies vertellen we ondernemers hoe zij het beste kunnen omgaan met vergoedingen voor hun personeel. Wat is belast en wat niet en hoe benut je de vrije ruimte optimaal? Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan en haal je het meeste voordeel uit de werkkostenregeling. Voor je medewerker én voor jezelf.

Heb je vragen over de werkkostenregeling? Laat je informeren aan tafel bij Ardy Jansen en Arné Rietveld van A4 Accountancy & Advies in Bodegraven.

vrije ruimte wkr