Prinsjesdag 2022

Wat betekenen de plannen die het kabinet bekend maakte op Prinsjesdag 2022? In het kort vertellen wij je waar jij als ondernemer en als particulier op moet letten.

Belastingplan 2023

Waarschijnlijk was het geen verrassing voor je toen je naar de troonrede keek. We leven in een tijd waarin de prijzen op alle vlakken stijgen. Daarom is het belangrijk dat we allemaal onze financiële situatie goed in de gaten houden. Sparen en besparen zijn hot topics.

Nu het kabinet de Rijksbegroting 2023 gemaakt en gepresenteerd heeft, weten we hoeveel geld er uitgaat en er binnenkomt in Nederland. Vanzelfsprekend gaat dat om enorme bedragen die jou misschien niet zoveel zeggen. In de begroting die het kabinet ook dit jaar bekend maakte staat hoeveel geld de regering krijgt en hoeveel de regering uitgeeft en waaraan dat geld besteed wordt. Daarbij staat de steun aan mensen die het financieel moeilijk hebben voorop. Ook is er geld voor de toekomst van Nederland en dat is positief.

Maatregelen voor particulieren:

We merken het allemaal in het dagelijks leven: alles wordt in korte tijd duurder, maar mensen krijgen over het algemeen niet meer geld. Er ontstaan dan problemen met de koopkracht, omdat je minder kunt kopen. Daarom treedt de regering op met een aantal maatregelen om mensen te helpen en dan zijn dit de plannen voor 2023:

  • Lonen verhogen. Zo gaat het minimumloon in 2023 met 10 procent omhoog en zullen ook de AOW en uitkeringen stijgen.
  • Via de gemeente kunnen mensen met weinig geld een toeslag krijgen om de energierekening te kunnen betalen.
  • Zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebondenbudget worden verhoogd.
  • Loonbelasting daalt en dat betekent dat mensen die werken minder belasting over hun loon hoeven te betalen. Daarentegen gaan mensen met veel bezit juist meer belasting betalen.

Alle maatregelen van de regering voor particulieren.

Maatregelen voor ondernemers:

Wat betekenen de plannen van Prinsjesdag 2022 voor ondernemers, sommen we voor je op:

  • 2 schijven box 2 om belastinguitstel door winstinhouding tegen te gaan.
  • Verhogen vennootschapsbelasting (vpb) om meer geld op te halen om lasten voor burgers te verlagen.
  • Zelfstandigenaftrek verder omlaag om kleinere belastingverschillen tussen werknemers en zelfstandigen te realiseren en meer balans in de arbeidsmarkt te krijgen.
  • Afschaffen vrijstelling bpm bestelauto’s om de verkoop op milieuvriendelijke bestelauto’s te stimuleren. Ook leidt dit tot meer belastingopbrengst.
  • Het afschaffen oudedagreserve wat betekent dat ondernemers niet meer hun winst kunnen gebruiken voor hun pensioen. Doel is het terugdringen van belastinguitstel door ondernemers die hierdoor minder inkomstenbelasting betalen.
  • Oudedagsverplichting (ODV) omzetten in een lijfrente wat voor minder administratie zorgt.
  • Steun voor ondernemers door werkgeverslasten te verlagen en investeringen aantrekkelijker te maken.
  • Net als voor bepaalde huishoudens maakt het kabinet plannen voor ondernemers om gebruik te maken van een steunpakket voor energie.

Alle maatregelen van de regering voor ondernemers.

Laat je goed adviseren

Binnen ons werk staan we dagelijks in contact met ondernemers en particulieren die hun financiën zo goed mogelijk willen regelen. Wij helpen daarbij, wat het economische klimaat ook is. Advies over slim omgaan met geld en investeringen, sparen en besparen. Het belangrijkste blijft altijd dat je nooit méér geld uitgeeft dan je hebt, je een spaarpotje voor later maakt en goed let op zaken waarop je kunt besparen. Ook kan het investeren van geld dat je nu niet direct nodig hebt slim zijn en daar gaan we graag met je over in gesprek. Laat je altijd goed adviseren en maak positieve plannen voor jouw toekomst.